Αρχιτεκτονική μελέτη και κατασκευή Pallas Philocaly - Δημιουργική ΕΠΕ
Καλέστε μας!
Τηλέφωνο: 28210 41200

Pallas
Philocaly

Αρχιτεκτονική μελέτη: Δημιουργική ΕΠΕ
Μελέτη Διακόσμησης: Δημιουργική ΕΠΕ
Κατασκευή: Δημιουργική ΕΠΕ
Τοποθεσία: Παλιά Πόλη Χανίων
Περίοδος Μελέτης: Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2020
Περίοδος Κατασκευής: Μάιος – Ιούνιος 2021
Εμβαδόν: 200τ.μ.

Φωτογραφίες Έργου: Inglelandi Digital Agency

PALLAS PHILOCALY

Το έργο που απέσπασε το 1ο Βραβείο στην κατηγορία «Υπό εξέλιξη έργα – Εσωτερική διακόσμηση καταστήματος» στο διαγωνισμό Interior Design Awards 2021.

Το κτίριο βρίσκεται στην Ακτή Τομπάζη, στο παραλιακό μέτωπο της Παλιάς Πόλης των Χανίων. Η πρόσοψή του κτιρίου είναι σε επαφή με τη λιμενική ζώνη και η νότια πλευρά του με τον λόφο Καστέλι. Το κτίριο συνιστά μνημείο, καθώς είναι άνω των 100 ετών, βάσει φωτογραφικής τεκμηρίωσης. Κατασκευάστηκε στις αρχές του 1900 στη θέση ενός μεγάλου μακρόστενου κτίσματος (ενετική οπλοθήκη - armeria) το οποίο καταστράφηκε ή κατεδαφίστηκε. 

Πρόκειται για ένα διώροφο κεραμοσκεπές πέτρινο κτίσμα με μορφολογικά στοιχεία νεοκλασικής αρχιτεκτονικής και με συμμετρική πρόσοψη. Εικάζεται ότι η αρχική του χρήση κτιρίου ήταν αποθήκες στο ισόγειο και κύριοι χώροι στον όροφο, καθώς το κρηπίδωμα την εποχή εκείνη δεν ήταν μεγάλο και κατά τους χειμερινούς μήνες, η θάλασσα έμπαινε μέσα στα ισόγεια του παραλιακού μετώπου. Το κτίριο ανήκει στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. και στον όροφο σήμερα βρίσκονται γραφεία του Α’ Λιμενικού Τμήματος ενετικού Λιμένα Χανίων. Η μελέτη επανάχρησης και ανακαίνισης αφορά μόνο στο ισόγειο τμήμα του.

Στο κέντρο των δύο πλευρικών δωματίων παρατηρείται η μεταγενέστερη προσθήκη υποστυλωμάτων και δοκαριών από οπλισμένο σκυρόδεμα, ένα είδος επέμβασης, η οποία εκτιμάται ότι δεν ξεπερνάει την 30ετία (περί το 1990). Η προσθήκη τους έγινε πιθανώς για την αποφυγή ταλαντώσεων του μεσοπατώματος. 

Ζητούμενο της αρχιτεκτονικής μελέτης και της μελέτης διακόσμησης, ήταν να μετατραπεί ο χώρος σε επιχείρηση μαζικής εστίασης πλήρους γεύματος και πώλησης αγαθών. Μπαίνοντας στο κτίριο βρίσκεται κανείς στον χώρο υποδοχής. Δεξιά του χωροθετείται ένας χώρος γευσιγνωσίας και οινογευσίας και μια κάβα κρασιών. Κεντρικά, τοποθετείται το ζαχαροπλαστείο και ο φούρνος. Αριστερά, τοποθετείται η κουζίνα και η πώληση αγαθών. Για την βέλτιστη λειτουργία του χώρου γίνεται διεύρυνση των δύο πλευρικών ανοιγμάτων των εσωτερικών λίθινων τοίχων. Η μελέτη προτείνει μία επέμβαση με σεβασμό στην ιστορικότητα του κτιρίου, αναδεικνύοντάς το, καθώς σήμερα είναι ένας βοηθητικός χώρος μη επισκέψιμος από το ευρύ κοινό.

Φωτογραφίες Έργου

TOP
x ESPA DIMIOURGIKI